PLEASE CLICK ↑↑↑ EVERY CLICK WILL GIVE ME RM0.25/$0.06 USD THANK YOU (^_^)

Monday, 30 January 2017

(PERBINCANGAN) KEBAIKAN DAN KEBURUKAN TEKNOLOGI

Nama:
Tingkatan:
Lisan: Bahasa Melayu (Berkumpulan)

Ungu - Hazirah
Merah - Joanne
Biru - Alif
Hijau - Hafira

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada Puan Zaidah dan rakan-rakan. Pada hari ini, kumpulan kami akan membincangkan tajuk, Kebaikan dan Keburukan Teknologi.

Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, teknologi merujuk kepada aktiviti atau kajian yg menggunakan pengetahuan sains untuk tujuan praktis dalam industri, pertanian, perubatan, perniagaan, sains gunaan dan lain-lain.

Selain itu, teknologi juga boleh didefinisikan sebagai suatu kaedah atau proses menangani sesuatu masalah teknikal; maklumat teknologi yg berkaitan dgn pemerolehan, penyimpanan, pemprosesan dan penyebaran maklumat secara elektronik dan melalui penggunaan teknologi komputer dan telekomunikasi.

Antara kebaikan teknologi termasuklah memudahkan kerja seharian. Teknologi telah berjaya memudahkan pelbagai kerja seharian kita. Mesin basuh kain, mesin basuh pinggan dan peti ais telah meringankan kerja di rumah dan hampir setiap rumah di Malaysia kini telah memiliki sekurang-kurangnya mesin basuh kain dan peti ais. Para suri rumah tidak perlu lagi membasuh kain dengan menggunakan tangan. Teknologi bukan sahaja telah membantu kerja-kerja di rumah menjadi semakin mudah malah di pejabat juga. Penggunaan mesin fotostat misalnya telah memudahkan pekerja untuk membuat salinan sesuatu dokumen. Disamping itu penggunaan aplikasi seperti Microsoft Word telah memudahkan pekerja di pejabat untuk membuat laporan, menaip surat dan sebagainya. Ianya jauh berbeza dengan penggunaan mesin taip yang terpaksa menaip balik seluruh dokumen jika terdapat sebarang kesilapan.

Perkembangan teknologi juga telah dapat menjimatkan masa. Perkembangan pesat teknologi pengangkutan telah menjimatkan masa perjalananan dari satu destinasi ke destinasi yang lain. Penggunaan LRT dan komuter menjadi pilihan warga kota untuk pergi dan balik dari kerja. Ianya bukan sahaja menjimatkan masa malah menjimatkan duit kerana penggunaan banyak minyak petrol di dalam keadaan jalan yang sesak dan sekaligus dapat mengurangkan tekanan kepada mereka yang memandu.  Teknologi juga telah banyak membantu petani dalam mempercepatkan proses pembajakan tanah. Jika dahulu tanah dibajak dengan menggunakan cangkul dan bajak besi, ianya memerlukan banyak tenaga manusia dan memakan masa yang lama. Penggunaan alat pembajak seperti traktor telah banyak menjimatkan masa para petani.

Kecanggihan teknologi masa kini telah memberi banyak kemudahan komunikasi kepada seluruh masyarakat di dunia. Ianya amat mudah, hanya perlu menggunakan telefon, laman media sosial, Skype, Yahoo Messenger, Email dan sebagainya. Penyaluran maklumat dapat disalurkan dengan pantas ke seluruh dunia. Jika dahulu, suratkhabar, telefon dan televisyen merupakan antara media massa yang paling penting dalam menyalurkan maklumat. Kini dengan perkembagan teknologi dalam komunikasi telah mempelbagaikan saluran untuk menyampaikan maklumat dan ianya juga lebih pantas. Kemudahan komukasi ini banyak membantu kita untuk berhubungan dengan masyarakat di seluruh pelusuk dunia di samping memudahkan kaum keluarga untuk berhubung sesama mereka.

Perkembangan teknologi perubatan telah banyak membantu menyelamatkan manusia. Penggunaan inkubators telah banyak membantu bayi yang lahir tidak cukup bulan untuk terus hidup.  Begitu juga dengan penggunaan kimoterapi, ianya telah banyak membantu sesetengah pesakit kanser dalam mengubati penyakit mereka. Walaupun tidak semua pesakit kanser boleh pulih dengan sesi kimoterapi tetapi ianya memberi sedikit harapan kepada pesakit untuk terus hidup. Perkembangan teknologi pengimejan juga telah membantu dalam mengenalpasti pelbagai jenis penyakit dengan lebih cepat dan mudah. Ianya sekaligus membantu untuk kenalpasti rawatan yang diperlukan. Teknologi ini telah banyak membantu pengamal perubatan.

Teknologi juga telah banyak membantu para peniaga dalam meningkatkan pengeluaran.  Penggunaan pelbagai jenis mesin dan peralatan telah berjaya meningkatkan pengeluaran dan mengurangkan penggunaan tenaga buruh. Sebagai contohnya, penggunaan mesin dalam penyediaan makanan, pembuatan kereta dan sebagainya. Penggunaan mesin dan peralatan ini mampu mengurangkan kebarangkalian dalam kerosakan sesuatu produk yang dihasilkan.

Namun begitu, perkembangan teknologi juga boleh membawa keburukan terutamanya jenayah siber, seperti kecurian maklumat, penipuan, penyebaran virus, penggodam , pengubahsuaian ke atas program dan sebagainya. Jenayah Siber amat berleluasa sekarang ini dan ianya sukar untuk dibendung.  Kecanggihan teknologi telah disalahgunakan oleh pihak-pihak yang tertentu bagi mengaut keuntungan dengan cara yang mudah. Di samping itu, teknologi juga telah memudahkan penjenayah untuk melakukan jenayah contohnya dengan penggunaan alat bagi mengesan laptop di dalam kereta dan juga alat untuk membuka pintu kereta. Alat-alat ini banyak digunakan oleh penjenayah. 

Pelbagai jenis gadget dan permainan secara atas talian telah menyebabkan kurangnya pergaulan dalam kalangan remaja dan kanak-kanak. Sekiranya ianya berlarutan untuk jangka masa yang agak lama, ianya boleh mengurangkan kemahiran bersosial dan tidak mempunyai keyakinan diri ketika bergaul dengan masyarakat sekeliling. Ini jelas memberi kesan yang negatif kepada individu tersebut. Perkembangan teknologi juga boleh melonggarkan perhubungan dalam sesebuah keluarga. Hal ini terjadi apabila masing-masing sibuk dengan telefon atau gadget tanpa berkomunikasi antara satu sama lain. Sekiranya kita lihat masyarakat di luar sana, terdapat ramai keluarga yang datang menjamu selera, duduk dalam satu meja tetapi masing-masing sibuk dengan alat komukasi masing-masing.  Inilah yang berlaku pada masa kini.
  
Teknologi juga boleh mengancam nyawa manusia. Sebagai tamsilan, teknologi nuklear. Tidak dinafikan teknologi nuklear banyak memberi kebaikan kepada manusia, di samping kebaikan , nuklear juga boleh memberi keburukan kepada manusia.  Tragedi di Chernobyl yang berlaku pada 1986 di Ukraine merupakan antara tragedi nuklear yang paling teruk berlaku. Tragedi ini telah mengorbankan banyak nyawa manusia dan kesan radiasi telah menular ke 3 negara iaitu Belarus, Ukraine dan Russia. Kesan radiasi ini juga telah memberi impak yang buruk kepada manusia di mana manusia boleh mendapat penyakit kanser dan penyakit-penyakit lain dalam jangka masa panjang.

Akhir sekali, teknologi juga menjejaskan kesihatan masyarakat. Pada masa kini terdapat banyak makanan dalam tin yang boleh terus dimakan. Pernahkah kita terfikir, adakah makanan dalam tin selamat untuk dimakan? Apakah bahan yang digunakan bagi memastikan ianya tahan lama? Penggunaan bahan kimia dalam pemprosesan dan teknologi makanan seperti sulfur dioksida, asid benzoik da  asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti kanser dan sesak nafas. Disamping itu juga, kenderaan yang terlampau banyak di kota raya juga  boleh menjejaskan kesihatan manusia akibat daripada pelepasan asap dari kenderaan.

Akhirulkalam, setakat ini sahajalah perbincangan tentang kebaikan dan keburukan teknologi kepada manusia. Semoga perbincangan ini dapat menambah ilmu pengetahuan kepada rakan-rakan supaya memanfaatkan teknologi. Penggunaan dan kemajuan teknologi yang betul dapat memaksimakan kebaikannya. Sekian, terima kasih.No comments:

Post a Comment